Нещодавно письменниця Джоанна Мацієвська у своєму пості в X  висловила своє обурення використанням її робіт для навчання ШІ: «Я хочу, щоб ШІ прав і мив посуд у той час, як я могла б займатися мистецтвом і писати, а не щоб ШІ займався мистецтвом і писав, а я прала б і мила посуд». Цей пост швидко став вірусним і підкреслив проблему, з якою стикаються багато митців.

Сінгапурський фотограф Цзінна Чжан разом зі своєю командою однодумців запустила безкоштовний додаток Cara, який протистоїть хижій політиці великих технологічних компаній. За останній тиждень кількість користувачів Cara зросла з 40 до 650 тисяч, піднісши додаток на вершину чартів App Store.

Cara використовує інструмент Glaze, розроблений лабораторією SAND при університеті Чикаго. Glaze руйнує стильову мімікрію, що унеможливлює використання творів художників для навчання генеративних моделей ШІ. Додаток має веб-версію та мобільний додаток з інтерфейсом, схожим на мікс Instagram і X, де митці можуть розміщувати свої роботи та оновлення.

З юридичними питаннями ви можете звернутись в Юридичну Консалтингову Групу "Яремчук та партнери" ми завжди раді вас проконсультувати.