Всі ми пам'ятаємо про Covid-19  та вакцинацію від нього, але чи задумувалися ви, хто придумав першу вакцину і чи має якесь відношення до цього  авторське право?

Виходить що першу вакцину від Covid-19 запатентувала компанія Modernа, саме так і називалася вакцина.

Коли був розпал пандемії, а саме в 2020 році, Modernазаявила, що не буде вживати дій для захисту своїх патентів на вакцину, самі розумієте, що це б значно зменшило кількість вакцин, а той час це було дуже важливо.

У своїй заяві Moderna уточнює, що не прагне прибрати Comirnaty з ринку і не вимагає судової заборони; не вимагає відшкодування збитків, пов'язаних з продажами Pfizer у країни AMC 92  і не вимагає відшкодування збитків за продаж Pfizer, де уряд США несе відповідальність за будь-які збитки, не вимагає відшкодування збитків, що виникли до 08.03.2022.

Проте щось пішло не так…

Moderna вважає, що вакцина Comirnaty від Pfizer і BioNTechпроти COVID-19 порушує патенти, подані Moderna між 2010 і 2016 роками, які стосуються основоположної технології мРНК Moderna. Ця новаторська технологія мала вирішальне значення для розробки власної мРНК-вакцини Moderna від COVID-19 Spikevax. Pfizer і BioNTechскопіювали цю технологію без дозволу Moderna, щоб створити Comirnaty.

«Ми подаємо ці позови, щоб захистити інноваційну технологічну платформу мРНК, яку ми започаткували, інвестували мільярди доларів у створення та запатентували протягом десятиліття, що передувало пандемії COVID-19», — сказав головний виконавчий директор Moderna Стефан Бансель. «Ця базова платформа, яку ми почали створювати в 2010 році, разом із нашою запатентованою роботою над коронавірусами в 2015 і 2016 роках, дозволили нам виготовити безпечну та високоефективну вакцину проти COVID-19 у рекордно короткий термін після того, як вибухнула пандемія. Оскільки ми працюємо над боротьбою з проблемами охорони здоров’я, просуваючись вперед, Moderna використовує нашу технологічну платформу мРНКдля розробки ліків, які можуть лікувати та запобігати таким інфекційним захворюванням, як грип та ВІЛ, а також аутоімунним і серцево-судинним захворюванням і рідкісним формам раку»

Moderna очікує, що такі компанії, як Pfizer і BioNTech, поважатимуть своїх прав інтелектуальної власності та розглядатиме комерційно обґрунтовану ліцензію, якщо вони вимагатимуть її для інших ринків. Pfizer і BioNTech не змогли цього зробити.