На сьогоднішній день проблема піратства в Інтернеті дуже актуальна, адже, ми часто стикаємося з  ним коли хочемо подивитися фільм, або послухати музику.

Предмет піратства полягає в відтворенні і розповсюдженні мережею Інтернет фільмів, музичних творів, комп’ютерних програм, інших об’єктів інтелектуальної власності, без дозволу автора або іншої особи, яка має авторське право і/або суміжні права, або без виплати винагороди за використання творів у встановленому законом порядку.

До видів піратства можна віднести:

1. Створення копії об'єкта інтелектуальної власності та  його продаж

2. Перепродаж легально придбаного твору

3. Публічне поширення без згоди автора

4. Онлайн - трансляція без згоди автора

Так як, піратство є порушенням авторського права та суміжних прав, покарання за його вчинення передбачено ЗУ «Про авторське право та суміжні права», і до порушника суд може постановити такі рішення:

• відшкодування моральної (немайнової) шкоди, завданої порушенням авторського права і (або) суміжних прав, з визначенням розміру відшкодування;

• відшкодування збитків, завданих порушенням авторського права і (або) суміжних прав;

• стягнення із порушника авторського права і (або) суміжних прав доходу, отриманого внаслідок порушення;

• виплату компенсації, що визначається судом як паушальна сума на базі таких елементів, як подвоєна, а у разі умисного порушення - як потроєна сума винагороди або комісійні платежі, які були б сплачені, якби порушник звернувся із заявою про надання дозволу на використання оспорюваного авторського права або суміжних прав замість відшкодування збитків або стягнення доходу;

• заборону опублікування творів, їх виконань чи постановок і тд.

Суд може постановити рішення про накладення на порушника штрафу у розмірі 10 відсотків суми, присудженої судом на користь позивача. Сума штрафів передається у встановленому порядку до Державного бюджету України.

Суд може постановити рішення про вилучення чи конфіскацію всіх контрафактних примірників творів, які були виготовлені або розповсюджені з порушенням авторського права і (або) суміжних прав, а також засобів обходу технічних засобів захисту.

 За юридичними питаннями ви можете звернутись в Юридичну Консалтингову Групу "Яремчук та партнери" ми завжди раді вас проконсультувати.