Так як, Законодавством України заборонено використовувати найману працю без належного оформлення працівників, що покладає на роботодавців обов'язки з ведення кадрової та бухгалтерської документації, сплати податків і ЄСВ за кожного працівника, аутстафінг став новим способом залучення працівників.

Такого терміну, «аутстафінг» в законодавстві немає, але у Податковому кодексі зазначено «послуги з надання персоналу» що відповідають визначенню аутстафінг.

Аутстафінг – це  надання компанією-аутстафером (виконавцем) своїх працівників для виконання ними робіт у замовника. 

У такому випадку роботодавцем залишається аутстафінгова компанія, а між працівником і замовником виникають цивільно-правові відносини.

Аутстафінгові компанії можуть надавати своїх працівників задля  виконання ними роботи в замовників лише за умови наявності спеціального дозволу, який видає Державна служба зайнятості.

Також такі компанії зобов'язані надіслати цінним листом до Державної служби зайнятості відповідну заяву за формою, установленою Мінсоцполітики.

Відповідно до цього дозволу аутстафінгова компанія зобов'язана:

– укласти договір про застосування праці працівника із замовником послуг;

– виплачувати працівникові заробітну плату не нижчу за мінімальну, а також не меншу за винагороду, яку отримує працівник замовника за виконання аналогічної роботи;

– забезпечувати працівнику час роботи й відпочинку відповідно до чинного законодавства;

– нараховувати та сплачувати ЄСВ на користь працівника;

– не перешкоджати укладенню трудового договору між працівником і роботодавцем, у якого було виконано роботи.

 

За юридичними питаннями ви можете звернутись в Юридичну Консалтингову Групу "Яремчук та партнери" ми завжди раді вас проконсультувати.