Закон України «Про авторське право та суміжні права», службовий твір визначає як, твір, створений автором у порядку виконання службових обов’язків відповідно до службового завдання чи трудового договору (контракту) між ним і роботодавцем.
Для того щоб твір вважався службовим об’єктом, він має відповідати таким вимогам:
 
1. Створення твору має входити до трудовий обов’язків автора- працівника.
2. Відповідно до вищевказаного, автор створює твір на основі службового завдання або трудового договору.
3. Службовий твір створюється з використанням досвіду, виробничих знань, секретів виробництва і обладнання, матеріальних і фінансових засобів роботодавця.
 
Відповідно до ч. 2 ст. 429 ЦК України, майнові   права   інтелектуальної   власності  на  об’єкт, створений у зв’язку  з  виконанням  трудового  договору,  належать працівникові,  який створив цей об’єкт,  та юридичній або фізичній особі, де або у якої він працює, спільно, якщо інше не встановлено договором.
 
 
У випадку, коли створення творів не передбачено ні посадовою інструкцією, ні трудовим договором, або ж трудовим договором не врегульовано питання про майнові права на твір, між роботодавцем та працівником можна укласти авторський договір
про створення за замовленням об`єкта авторського права, або про передачу виключних майнових авторських прав.

За юридичними питаннями ви можете звернутись в Юридичну Консалтингову Групу "Яремчук та партнери" ми завжди раді вас проконсультувати.