В результаті збройного конфлікту Російської Федерації на території України, багато громадян втратило свою роботу. Ще до введення воєнного стану на території України, громадяни які втратили роботу, могли отримати допомогу по безробіттю. Але для того щоб спростити цю процедуру, відповідно до сьогоднішніх умов, був прийнятий Закон України «Про спрощення процедур надання допомоги з безробіття»
В ньому зазначається, що всім внутрішньо переміщеним особам (ВПО) та людям на територіях активних бойових дій статус безробітного буде надаватися з 1-го дня реєстрації в центрі зайнятості та призначатиметься допомога по безробіттю.
Для того аби підтвердити статус, особі треба звернутися в центр зайнятості, це можна зробити особисто, а можна й онлайн, або за телефоном.
Люди, які не мали можливості припинити трудові відносини та забрати свою трудову книжку, також зможуть зареєструватися в якості безробітних за своєю заявою.
Одночасно Держслужба зайнятості інформує про це роботодавця, Пенсійний фонд та Податкову службу, а дані про трудовий стаж отримує в державних реєстрах.
Вводяться додаткові економічні стимули для роботодавців, які працевлаштовують внутрішньо переміщених осіб.
ВПО, які хочуть розпочати власний бізнес, отримають фінансову допомогу від держави.

За юридичними питаннями ви можете звернутись в Юридичну Консалтингову Группу "Яремчук та партнери" ми завжди раді вас проконсультувати