В період воєнного стану, досить розповсюдженим явищем стало надання гуманітарної допомоги населенню. Але деякі громадяни почали цим зловживати, та продавати надану їм допомогу, або використовувати благодійні пожертви задля власного прибутку.

Але такі дії є незаконними.
Для того аби запобігти, таким незаконним діям громадян, Кримінальний кодекс України було доповнено статтею 201.2 «Незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги».
Відповідно до цієї статті:
1. Продаж товарів (предметів) гуманітарної допомоги, використання благодійних пожертв, безоплатної допомоги з метою отримання прибутку, вчинені у значному розмірі, – караються штрафом від двох до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів (від 34 000 до 51 000 гривень) громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до чотирьох років.
2. Ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, або службовою особою з використанням службового становища, або у великому розмірі, – караються позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.
3. Ті самі дії, вчинені організованою групою або в особливо великому розмірі, або під час надзвичайного або воєнного стану, – караються позбавленням волі на строк від п’яти до семи років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

За юридичними питаннями ви можете звернутись в Юридичну Консалтингову Группу "Яремчук та партнери" ми завжди раді вас проконсультувати.Алена Яремчук