Будь-який патент України (на винахід, корисну модель, промисловий зразок) має певний обмежений термін дії, а саме:
 
На винахід - 20 років від дати подання заявки, і, у разі якщо використання винаходу вимагає дозволу відповідного компетентного органу (лікарські засоби, засоби захисту тварин, засоби захисту рослин тощо).
 
На корисну модель - 10 років від дати подання заявки без права продовження.
 
На промисловий зразок - 25 років від дати подання заявки.
 
Володілець патенту повинен сплачувати відповідні збори за підтримання чинності майнових прав інтелектуальної власності на винахід (корисну модель) і добросовісно користуватися правами, що випливають з державної реєстрації винаходу (корисної моделі).
 
Річний збір за підтримання чинності майнових прав інтелектуальної власності на винахід (корисну модель) сплачується за кожний рік його дії починаючи від дати подання заявки. Документ про першу сплату зазначеного збору має надійти до НОІВ не пізніше 4 місяців від дати публікації відомостей про державну реєстрацію винаходу (корисної моделі). Документ про сплату збору за кожний наступний рік має надійти або бути відправленим до НОІВ до кінця поточного року чинності майнових прав інтелектуальної власності на винахід (корисну модель) за умови сплати збору протягом його останніх 4 місяців.
 
Чинність майнових прав інтелектуальної власності на винахід (корисну модель) припиняється у разі несплати у встановлений строк річного збору за підтримання їх чинності.
 
Річний збір за підтримання чинності майнових прав інтелектуальної власності на винахід (корисну модель) може бути сплачений протягом 12 місяців після закінчення встановленого строку. У цьому випадку розмір річного збору збільшується на 50 відсотків. При сплаті збору чинність майнових прав інтелектуальної власності на винахід (корисну модель) відновлюється.
 
Патент надає правовласнику виключне право забороняти іншим особам використовувати запатентоване рішення. Лише патентовласник може надати згоду на використання рішення або передати виключні майнові права на використання патенту. Після закінчення строків дії патенту, треті особи можуть використовувати цей патент без дозволу патентовласника, тобто патент стає суспільним надбанням. Продовжити вищевказані терміни дій відповідних патентів неможливо.
 
З юридичними питаннями ви можете звернутись в Юридичну Консалтингову Групу "Яремчук та партнери" ми завжди раді вас проконсультувати.
 R