Gallerie dell'Accademia di Venezia звернулася до суду Венеції до виробника пазлів Ravensburger за використання зображення "Вітрувіанської людини" - популярного малюнка Леонардо да Вінчі.
 
Хоча зображення є громадським надбанням, Ravensburger мав отримати згоди для виготовлення пазла та сплатити винагороду Gallerie dell'Accademia di Venezia, де зберігаються фізична копія витвору мистецтва.
 
Суд заборонив Ravensburger використовувати в комерційних цілях зображення твору «Вітрувіанська людина» Леонардо да Вінчі, його назву, у будь-якій формі та будь-якому продукті, у тому числі цифровому, на своїх сайтах та у соціальних мережах, що знаходяться під контролем Ravensburger.
 
Заборона на комерційне використання об'єктів культурної спадщини зазначена в Італійському кодексі культурної спадщини, в якому встановлено, що установи культури можуть на власний розсуд встановлювати вимоги щодо обов'язкового отримання дозволу та виплати винагороди за використання копій зображень з їх колекцій.
 
Хоча Закон про авторське право Італії перейняв положення ст. 14 Директиви ЄС, проте зберіг посилання на виключення щодо застосування закону до об'єктів культурної спадщини - після закінчення терміну дії авторських прав на твір образотворчого мистецтва воно може не тільки відтворюватися, передаватися або використовуватися без згоди автора, оскільки воно перебуває в суспільному надбанні, але, крім того,  жодні виняткові права не поширюються будь-яку копію твори мистецтва, що у громадському надбанні, крім випадків, коли відтворення є власний результат творчої праці автора.
 
З юридичними питаннями ви можете звернутись в Юридичну Консалтингову Групу "Яремчук та партнери" ми завжди раді вас проконсультувати.