За копіювання дизайну деяких своїх моделей кросівок, а саме – Nike Air Force 1, Air Jordan 1, Dunk, компанія NIKE подала до суду на японський бренд A Bathing Ape (BAPE).
 
Nike посилається на моделі BAPE STA, BAPE STA Mid, SK8 STA, COURT STA High і COURT STA, дизайни яких вже неодноразово порівнювали з кросівками Nike. У візуальній схемі з порівнянням моделей видно, що взуття BAPE дублює навіть деякі фірмові деталі Nike, такі як елементи підошви чи люверси.
 
 
 
На думку Nike така подібність не випадкова, оскільки BAPE намагається наживатися на репутації більшого бренду, є ризик, що споживачі вважатимуть таку подібність зв'язком BAPE та Nike. Nike також вважає, що введення в оману споживачів непрямо підтверджується тим, що при перепродажі кросівок на вторинному ринку вони вказують назви кросівок Nike - «AF1s» , "Air Force 1s", "Dunks".
 
Nike також звинувачує BAPE у заподіянні шкоди репутації бренду: оскільки Nike не контролює характеру та якості товарів, які пропонує BAPE, або третіх осіб, з якими BAPE співпрацює – це може негативно позначитися на сприйнятті споживачами товарів Nike.
 
В Nike стверджують, що BAPE вперше представив у США модель взуття, яке порушує авторські права спортивного бренду, у 2005 році. За словами представників Nike, вони звернулись до BAPE ще в 2009 році, після чого японський бренд начебто погодився змінити дизайн флагманських кросівок BAPE STA. Проте, з 2021 року BAPE збільшили присутність на американському ринку та почали випускати ще більше «моделей-копій» Nike.
 
Позивачі вимагають зняти з продажу вказані у позові силуети кросівок, а також виплатити відшкодування за надані збитки. Сума компенсації не розголошується.
 
З юридичними питаннями ви можете звернутись в Юридичну Консалтингову Групу "Яремчук та партнери" ми завжди раді вас проконсультувати.