Спеціальні види патентів
 
Про те, що в кожній країні є свої особливості законодавствами всі знаємо, а от про те,  що в деяких країнах діють спеціальні види патентів - навряд чи.
Розглянемо деякі:
 
1. Основний патент - охоронний документ, що засвідчує пріоритет, авторство та право власності на винаходи, корисну модель і промисловий зразок на які ще не втратили силу.
 
2. Додатковий патент - охоронний документ, що видається  на  удосконалення.
 
3. Залежний патент -охоронний документ, який  може бути отриманий як звичайний патент, але його не можна використовувати без дозволу власника іншого, "керуючого" патенту,  через тісну залежність винаходів - об'єктів цих  патентів  і для виключення можливості порушення прав власника керуючого патенту.
 
3. Увізні патенти - видаються на винаходи, уже захищені діючими патентами в іншій країні.  Процедура їхнього  оформлення більш спрощена, не потрібно доказів критерію світової новизни, досить місцевої. (існує у деяких країнах, що розвиваються,)
 
4. Підтверджені  (зареєстровані)  патенти  видаються в країнах, де не видаються звичайні національні патенти.  Їхнє походження зв'язане  з колишньою колоніальною політикою (в основному це країни - колишні колонії Великобританії).
 
5. Удавані патенти - використовуються в боротьбі з конкурентами. Вони припускають патентування або неіснуючих, або тільки намічених винаходів з області техніки, у якій очікується  поява  патентоспроможних винаходів у фірми-конкурента.
 
В Україні такі патенти не реєструються.
 
З юридичними питаннями ви можете звернутись в Юридичну Консалтингову Групу "Яремчук та партнери" ми завжди раді вас проконсультувати.