Ми вже писали, що авторське право на твір діє протягом життя автора та 70 років після його смерті, а далі цей твір переходить в суспільне надбання, що означає його вільне використання. Але не все так просто.
 
Вільне використання творів, що перейшли до суспільного надбання, є умовним. Такі твори можуть бути використані без сплати винагороди, але з дотриманням особистих прав автора. Наприклад, зазначення ім’я автора на примірниках твору або його псевдоніму, під яким був опублікований твір, або ж навпаки – якщо автор забажав залишитись анонімом. Чи, наприклад, збереження оригінальності та недопущення спотворення авторського твору. Ці права охороняються безстроково.
 
Строковими є лише виключні права автора: право використовувати твір, право дозволяти або забороняти використання, а також передавати ці права іншим особам або у спадщину. Рахувати строк дії виключних прав необхідно не з дня народження автора, що є хибним припущенням, а з моменту створення твору. Хоча в законі зазначено «усе життя автора», цей вираз є умовним, адже авторське право виникає не з дня народження автора чи з моменту державної реєстрації, а з дня створення твору. 
 
З юридичними питаннями ви можете звернутись в Юридичну Консалтингову Групу "Яремчук та партнери" ми завжди раді вас проконсультувати.