Як ми вже знаємо, авторське право забороняє використовувати твори автора без його дозволу, але існують випадки в яких можливе вільне використання твору, але основною умовою такого використання є зазначення імені автора.

Слід розібратися в яких випадках можливе так використання.

1. Використання цитат (коротких уривків) з опублікованих творів.

2. Використання літературних і художніх творів в обсязі, виправданому поставленою метою, як ілюстрацій у виданнях, передачах мовлення, звукозаписах чи відеозаписах навчального характеру.

3. Відтворення у пресі, публічне виконання чи публічне сповіщення попередньо опублікованих у газетах або журналах статей.

4. Відтворення з метою висвітлення поточних подій засобами фотографії або кінематографії, публічне сповіщення або інше публічне повідомлення творів, побачених або почутих під час перебігу таких подій, в обсязі, виправданому інформаційною метою.

5. Відтворення у каталогах творів, виставлених на доступних публіці виставках, аукціонах, ярмарках або у колекціях для висвітлення зазначених заходів, без використання цих каталогів у комерційних цілях.

6. Видання та відтворення випущених у світ творів рельєфно-крапковим шрифтом для сліпих та аудіотворів (аудіодокументів, аудіокниг) з нанесенням спеціального цифрового формату для сліпих.

7. Відтворення творів для судового і адміністративного провадження в обсязі, виправданому цією метою.

8. Публічне виконання музичних творів під час офіційних і релігійних церемоній, а також похоронів в обсязі, виправданому характером таких церемоній.

9. Публічне сповіщення публічно виголошених промов, звернень, доповідей та інших подібних творів.

10. Використання правомірно оприлюднених літературних, художніх, музичних та інших творів для створення на їх основі іншого твору в жанрі літературної, музичної або іншої пародії, попурі або карикатури.

11. Адаптація існуючих і створюваних аудіовізуальних творів для сліпих, осіб з порушеннями зору та осіб з дислексією шляхом застосування аудіодискрипції.

Якщо виникли питання ви можете звернутись в Юридичну Консалтингову Групу "Яремчук та   партнери" ми завжди раді вас проконсультувати.