При веденні власного бізнесу, ми часто стикаємося з недобросовісною конкуренцією, і часто не знаємо як цьому зарадити, тому слід розібратися з таким поняттям як контрафакція.

Контрафакція торговельної марки – це використання компаніями на своїх товарних знаках знаків, що позначають продукцію інших компаній з метою обману кінцевого споживача, та відповідно є порушенням авторського права.

Виходячи з вищевказаного, контрафактним є товар, на якому без згоди нанесено позначення, схоже на знак заявника.

В законодавстві України такого поняття як «контрафакція» нема. Замість нього   передбачені терміни «фальсифікація», «підробка» тощо.

Контрафакція - це порушення законодавства про  авторське право, а за будь-яке порушення настає відповідальність.

Тому виходить, що незаконне виготовлення, підроблення, використання або збут незаконно виготовлених, одержаних чи підроблених марок акцизного збору або контрольних марок для маркування упаковок примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп'ютерних програм, баз даних чи голографічних захисних елементів -

караються штрафом від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до чотирьох років.

Незаконне використання знака для товарів і послуг, фірмового найменування, кваліфікованого зазначення походження товару караються штрафом від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Контрафакція порушує норми Закону України «Про захист від недобросовісної конкуренції», за що на порушника чекає відшкодування шкоди і вилучення контрафактного товару за результатами судового розгляду.

За юридичними питаннями ви можете звернутись в Юридичну Консалтингову Групу "Яремчук та партнери" ми завжди раді вас проконсультувати.