Під час війни, право на припинення шлюбу не може бути обмежено.

У випадку, якщо подружжя не має спільних неповнолітніх дітей та/або за  спільною заявою подружжя, розірвання шлюбу відбувається за поданням заяви про розірвання шлюбу за місцем проживання подружжя, або одного з ним до ОДРАЦС.

За реєстрацію розірвання шлюбу справляється державне мито у розмірі:

• за взаємною згодою подружжя, яке не має неповнолітніх дітей - 0,5 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян;

• з особами, визнаними в установленому порядку безвісно відсутніми або недієздатними - 0,03 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян

Перелік документів потрібних для розірвання шлюбу через ОДРАЦС

1. заява про розірвання шлюбу;

2. свідоцтво про шлюб;

3. копія рішення суду (витяг з рішення суду) про визнання другого з подружжя безвісно відсутнім чи недієздатним (у випадку розірвання шлюбу за заявою одного з подружжя).

ОДРАЦС  складає актовий запис про розірвання шлюбу після спливу одного місяця від дня подання такої заяви, якщо вона не була відкликана, та видає свідоцтво про розірвання шлюбу. У разі розірвання шлюбу органом державної реєстрації актів цивільного стану шлюб припиняється у день реєстрації розірвання шлюбу.

У випадку якщо, подружжя має неповнолітніх дітей, або один з подружжя заперечує проти розірвання шлюбу  шлюб може бути розірваний лише в судовому порядку.

За подання позовної заяви сплачується судовий збір у розмірі 992.40 грн.

У разі розірвання шлюбу в судовому порядку, шлюб припиняється у день набрання чинності рішенням суду. Якщо розірвання шлюбу здійснюється через суд, свідоцтво про розірвання шлюбу не видається. Але окремо можна замовити витяг з ОДРАЦС, де ця інформація вказана.

Перелік документів, потрібних для розірвання шлюбу в судовому порядку:

Разом зі спільною заявою в порядку окремого провадження подружжя, яке має дітей, має право подати до суду заяву про розірвання шлюбу разом із письмовим договором про те:

1. з ким із них будуть проживати діти;

2. яку участь у забезпеченні умов їхнього життя братиме той з батьків, хто буде проживати окремо;

3. умови здійснення ним права на особисте виховання дітей.

Договір між подружжям про розмір аліментів на дитину має бути нотаріально посвідчений та передбачати:

1. способи виконання батьками обов'язку утримувати дитину тим з них, хто проживає окремо від дитини;

2. порядок, умови та форми (грошова і (або) натуральна) надання утримання одним з батьків.

 За юридичними питаннями ви можете звернутись в Юридичну Консалтингову Групу "Яремчук та партнери" ми завжди раді вас проконсультувати.