Як зазначено з законодавстві про авторське право, воно захищає  права автора на створений ним аудіовізуальний твір — кіно, відео, презентацію, ролик — з моменту вираження твору в матеріальній формі. Захисту підлягають як готові твори, так і робочі матеріали.

Відповідно до статті 3 Закону України «Про кінематографію» фільм – це аудіовізуальний твір (у тому числі телевізійні серіали та їх окремі серії), що складається з епізодів, поєднаних між собою творчим задумом і зображувальними засобами, та є результатом спільної діяльності його авторів, виконавців і виробників.

Фільм -  самостійний об’єкт авторського права, правова природа якого зумовлена творчою діяльністю автора, як у візуальному, технічному та організаційному, так і в правовому значенні.

Авторами аудіовізуального твору є:

а) режисер-постановник;

б) автор сценарію і (або) текстів, діалогів;

в) автор спеціально створеного для аудіовізуального твору музичного твору з текстом або без нього;

г) художник-постановник;

д) оператор-постановник.

Одна і та сама фізична особа може суміщати дві або більше із наведених у цій частині авторських функцій.

До головних особливостей аудіовізуального твору, можна віднести:

1) обов'язковість фіксації творів на якомусь матеріальному носії. Це може бути CD, DVD або будь-який знімний носій, магнітна плівка, кіно- або відеоплівка тощо;

2) можливість відтворення таких творів лише за допомогою екрану, адже тільки на ньому можуть бути відображені рухомі зображення.

Автор або інша особа, якій автор передав свої майнові права на аудіовізуальний твір, має виключне право:

• відтворювати, копіювати, поширювати, здійснювати публічний показ, демонстрацію твору, у т.ч в мережі інтернет;

• субтитрувати і дублювати текст твору;

• дозволяти (у т.ч. видавати  ліцензії) іншим особам, які хочуть вчиняти з твором певні дії.

За оприлюднення і кожне публічне виконання, показ, демонстрацію, здавання в майновий найм та/або комерційний прокат аудіовізуального твору його автори мають право на одержання справедливої винагороди, що розподіляється і виплачується організаціями колективного управління або іншим способом.

 За юридичними питаннями ви можете звернутись в Юридичну Консалтингову Группу "Яремчук та партнери" ми завжди раді вас проконсультувати.