Криптовалюта- це такий новий вид активів, який відрізняється від звичайних для нас грошей або інших фінансових активів. Від грошей відрізняється тим, що ви володієте валютою безпосередньо і для цього непотрібний банк чи якийсь дозвільний орган. Зберігається в особистому електронному гаманці. Таке визначення криптовалюти надав Вадим Попов.

Одиниця криптовалюти – це код, який народжується в результаті складних комп’ютерних математичних обчислень.

Першою криптовалютою став біткоін, запущений у 2008-му році. Сьогодні він залишається найбільшим, найвпливовішим і найвідомішим видом, хоча в світі їх налічується близько тисячі.

За словами експертів, в Україні вже є заклади, які приймають розрахунок біткоїнами, та скоро й інші криптовалюти підуть в застосування.

Криптовалюта в Україні.

Взимку 2022 року Верховна Рада України прийняла закон «Про віртуальні активи», а це означає, що:

• Тепер криптовалюта має правовий статус.

• Буде здійснюватися фінансовий моніторинг у сфері віртуальних активів.

• Українські криптоінвестори можуть декларувати свої прибутки.

• Користувачі можуть легально здійснювати обмін, покупку та продаж криптовалюти.

Але закон набуде чинності, лише після внесення змін до Податкового кодексу. Ці зміни визначатимуть особливості оподаткування фінансових операцій із віртуальними активами.

Компанії, які забезпечують зберігання, обмін, передачу або управління криптовалютами, зможуть інвестувати в банківську систему та офіційно співпрацювати з нею.

Це, також дає можливість компаніям отримати підтримку та захист на державному рівні.

 За юридичними питаннями ви можете звернутись в Юридичну Консалтингову Группу "Яремчук та партнери" ми завжди раді вас проконсультувати.