З 21 травня Національний Банк України скасував обмеження на встановлення курсу, за яким банки продають готівкову валюту – до цього часу він не міг відхилятися на більше ніж 10% від офіційно встановленого регулятором курсу.

Відповідно до слів  заступника голови НБУ Юрія Гелетія – зняття обмежень на встановлення курсів, за якими банки продають валюту населенню, поліпшить умови роботи легальних суб’єктів ринку. Це сприятиме посиленню конкуренції, підвищенню ліквідності легального сегмента та зменшенню обсягу нелегальних операцій. Це зробить валютний ринок стійкішим та сприятиме зниженню амплітуди курсових коливань у його готівковому сегменті.

На додачу, НБУ меншив щомісячний ліміт на зняття за кордоном готівки з гривневих рахунків, відкритих в українських банках, до 50 тис грн.

Це допоможе зменшити ризики непродуктивних потоків капіталу, зменшити можливості для спекуляцій та обходу валютних обмежень і таким чином «захистити міжнародні резерви України».

А от, ліміт на зняття готівки з валютних рахунків незмінний – 100 тисяч грн в еквіваленті. 

Ці зміни не стосуються використання карток за кордоном для оплати товарів чи послуг.

 За юридичними питаннями ви можете звернутись в Юридичну Консалтингову Группу "Яремчук та партнери" ми завжди раді вас проконсультувати.