За порушення авторського права в Україні передбачено 3 види відповідальності:

Адміністративна

Кримінальна

Цивільно-правова

Як показує практика, 80% спорів з приводу порушення авторських прав вирішуються в досудовому порядку. Допоможе вирішити спірну ситуацію правильно складена претензія, або лист-попередження.

Якщо, все–таки, справа дійшла до суду, в такому випадку автор може вимагати, від порушника наступне:

• Припинення розповсюдження творів, та заборону їх використання
• Відшкодування моральної шкоди
• Відшкодування моральної шкоди, тобто, повернення прибутку, отриманого внаслідок порушення авторського права, виплату упущеної вигоди.

Порушники можуть бути притягнені до адміністративної відповідальності за порушення прав інтелектуальної власності.

Візьмемо  для прикладу картину, за її незаконне виготовлення, та привласнення авторства на шахрая чекає адміністративна відповідальність.

Йому загрожують штрафи: від 170 до 3400 грн з вилученням незаконно виробленої продукції, а також обладнання та матеріалів, призначених для їх виробництва.

Якщо ж шахрай незаконно відтворював та  розповсюджував твори мистецтва в значних розмірах(від 16000 грн.), йому загрожує кримінальна відповідальність. До нього можуть бути застосовані такі санкції:штраф від 3400 грн, позбавлення волі на термін до шести років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на термін до трьох років або без такого.

Аби уникнути таких неприємностей за юридичними питаннями ви можете звернутись в Юридичну Консалтингову Групу "Яремчук та партнери" ми завжди раді вас проконсультувати.