Для початку розберемося, що являє собою кавер.
Кавер (Cover) – це відома музична композиція переспівана іншим виконавцем. Часто буває що в кавері змінюють стиль виконання і текст пісні.
Так як, в наш час кавери набули високої популярності, слід розглянути їх з точки зору авторського права.
 
В законодавстві України зазначено, що виключне право автора (чи особи, яка має авторське право) на дозвіл чи заборону використання твору іншими особами дає йому право дозволяти або забороняти:
1) відтворення творів;
2) публічне виконання і публічне сповіщення творів;
3) публічну демонстрацію і публічний показ;
4) будь-яке повторне оприлюднення творів, якщо воно здійснюється іншою організацією, ніж та, що здійснила перше оприлюднення;
5) переклади творів;
6) переробки, адаптації, аранжування та інші подібні зміни творів, тощо.
 
І лише автору та  особі, яка має авторське право, належить виключне право надавати іншим особам дозвіл на використання твору будь-яким одним або всіма відомими способами на підставі авторського договору.
За використання твору без укладання авторського договору, автор твору може звернутися до суду з позовом про порушення авторського права, з вимогою про припинення дій які порушують авторське право, та відшкодування збитків.
Отже виходить, що кавер на відому пісню, без авторського договору- є порушенням авторського права.
 
Щоб уникнути таких неприємностей, за юридичними питаннями ви можете звернутись в Юридичну Консалтингову Группу "Яремчук та партнери" ми завжди раді вас проконсультувати