Усиновлення, як і раніше буде відбуваєтися  на загальних підставах відповідно до порядків та процесів, зазначених в постанові КМУ та Сімейного кодексу. Спрощеної системи усиновлення, навіть в умовах воєнного стану в Україні немає.                                                                                                                                                      
Так як, усиновлення дітей можливе тільки за умови, що діти перебувають на обліку в органах опіки та піклування, а Мінсоцполітики України говорить про те, що в окремих регіонах, де відбуваються активні бойові дії, служби у справах дітей та суди тимчасово не здійснюють повною мірою своїх повноважень, то процес усиновлення в цих регіонах не можливо організувати із дотриманням всіх необхідних процедур.
Але в тих регіонах, де немає  активних бойових дій  і органи державної влади та  органи місцево самоврядування працюють в звичайному режимі, можна всиновити дітей, стосовно яких вдалося встановити обставини життя їх батьків або родичів.
                                                                                                                                                                                                                   
  За юридичними питаннями ви можете звернутись в Юридичну Консалтингову Группу "Яремчук та партнери" ми завжди раді вас проконсультувати.