Дія.City - нові умови оподаткування IT-компаній в Україні

З 8 лютого в Україні почав діяти спеціальний правовий режим «Дія.City», створений для розвитку IT-сектору. Про це Міністерство цифрової інформації оголосило під час четвертою конференції Diia Summit, яка проходила у Києві.

Режим створений для аутсорсингових компаній, продуктових компаній, стартапів, R&D –компаній. Резидентами спец режиму можуть стати компанії, які займаються: розробкою та тестуванням програмного забезпечення; Digital marketing та Ads з використанням програмного забезпечення розробленого резидентами; навчання комп’ютерної грамотності, програмування, тестування та технічної підтримки ПЗ; розповсюдження програмного забезпечення.

В рамках проєкту також планується запустити фонд, який буде оплачувати 50% онлайн-навчання IT-спеціалістів.
Мінцифри також презентує оновлення до застосунку «Дія» та нові електронні послуги: зміна місця реєстрації, послуги для водіїв, пенсійні документи та ін.

Компанії, які захочуть долучитися до спецрежиму, повинні відповідати таким критеріям:
- працювати в ІТ-індустрії;
- наймати не менше 9 людей;
- платити своїм співробітникам не менше €1200 на місяць (стартапам можна платити такі зарплати не одразу, а через рік).

Для компаній-резидентів передбачений спеціальний податковий режим, а саме:
ІТ-спеціалісти, які працюють офіційно, платитимуть менший податок на дохід (ПДФО) – 5%, а не 18%. Єдиний соціальний внесок (ЄСВ) у розмірі 22% від мінімальної зарплати та військовий збір у 1,5% залишаються незмінні. Зараз компанії платять 41,5%, якщо вони працюють зі штатними співробітниками.

Якщо спеціаліст отримує понад €240 000 на рік, то він платитиме 18% податку на дохід.
Резиденти зможуть самі обирати, який корпоративний податок сплачувати: податок на виведений капітал 9% чи податок на прибуток – 18%.

«Дія.City» дозволяє компаніям-резидентам співпрацювати із ФОП до 2024 року. Після цього компанії повинні перейти на гіг-контракти або трудові контракти. Витрати на ФОП повинні зменшитися до 50% у 2024 році та до 20% у 2025 році.

Президент Володимир Зеленський заявив, що запуск Дія Сіті зробить Україну привабливою для ІТ-компаній і стартапів, що допоможе нашій країні стати найбільшим ІТ-хабом Європи.

Автор:

   Олександр Решетовський, провідний юрист, ТОВ "ЮКГ "Яремчук і партнери"