Як зазначено в законодавстві України, фотографічні твори, у тому числі твори, виконані подібними способами, є об'єктами авторського права, а використання таких без згоди автора є порушенням норм авторського права.

Так як в Україні, за порушення авторського права передбачено 3 види покарання, то:

 за незаконне відтворення, розповсюдження або інше умисне порушення авторського права, якщо воно заподіяло шкоду в значному розмірі,  передбачена кримінальна відповідальність. На порушника чекає  штраф від 3400 до 17000 грн., або виправні роботи строком до двох років, або позбавлення волі на той самий строк.

за незаконне використання фотографії, привласнення авторства, застосовується адміністративна відповідальність. В цьому випадку до порушника можуть застосувати штраф 1700–3400 грн. з конфіскацією незаконно виготовленої продукції, а також обладнання і матеріалів, призначених для її виготовлення.

за неправомірне використання фотографій, передбачена цивільно-правова відповідальність. За таке порушення, автор може вимагати відшкодування моральної шкоди, упущеної вигоди або стягнення доходу, отриманого порушником внаслідок порушення ним авторських прав.

Що робити, якщо ви помітили незаконне використання ваших фотографій?

Якщо ви помітили свої фотографії на якомусь сайті, або на чужій сторінці в соціальній мережі, ви можете звернутися, до власника цього сайту, або сторінки з вимогою припинити незаконне використання ваших фото. Власник в свою чергу впродовж 48 годин, має припинити використання ваших фотографій на своїх сайтах.

Якщо на ваше прохання власник сайту не відреагував, ви можете звернутися до суду з позовом про порушення авторського права.

 За юридичними питаннями ви можете звернутись в Юридичну Консалтингову Групу "Яремчук та партнери" ми завжди раді вас проконсультувати.